About Me

My photo
I see all thing in this world as natural.. and totally believe we are the one who make it be positive, negative, interestng, boring, enjoyable or anything...

Friday, August 26, 2011

Hi Guyss!!
Having a great tyme just now with my sygness from ex pre Science.. We had makan2 d rumah Tieya.. Makanan tersangat2 laa byk shinggakan aunt suru kami tapau pulang hostel..Weeweee~ Bestnyaa!!


Tadaaa..Nih diaa tuan rumah kita..Tieya Hars..



Owhhh,perkenalkan..Yg tgh baju ijau tuh Chico..Adik kpd Tieya n merangkap bf baru I okeh!! 10 tahun akn dtg, I'll propose him..AHAHAHAHA...



Naa,nih laa mukak2 org yg kenyang..Macam ular semuanyaa..HAHAHA



Hehe..meriah rumah tia..Mcm Hari Raya sudaa..Rindu dgn merekaa.. && sgtlaa berharap, smua members of PD008 ada =((

Monday, August 22, 2011

I'm a Sister


Okehh..Baru jaa terbaca post my sistaa d link INI..Walaweeehh,dia mrajuk ler..HUHU..KENAPA && BAGAIMANA?? HAHA..Begini..Td I call my mum pada pukul 8.23pm && sowh tengok2kan adik tuh cuz kadang2 apa yg dia post d FB nih agak kasar..U know, dia rasa aku nih control her life. Ofkos I am..I'm a sistaa.. I want the best for my adik.Tp dia masi ndaa paham..Biasalaa umur2 mcm gitu.. Aku pown pernah muda jugak.. Tapi kan..Tapi kan..Tapi kan.. Before it getting worse kan, bagus kita ajar..Bukan mau cakap diri ini baik sangat pown tp pehhhliss laa okeh anak2 d luar sana tuh,jgn kasar bila keluarkan kata2..Watch ur words before u vomit out k!! Tdk bagus d lihat kan?? Lebih2 lg pompuan..FB ni social network smua org bole browse..Naa,nnt apa org ckp?? "Eh,mak bpk dia nih nda pena ajar bsopan kaa??"..Ndaa salah2 parents plak yg tkena busuknyaa..Padahal,mak bpk daa cukup bg plajaran yahh cuma kdg2 kita nih sbg anak yg tdk mau dgr.. Anyway, my dear adik ERNA ANWAR,jgn mara lg keh!! Ur sistaa cuma maw bg pesanan..Not only for u but for all of us.. TERLAJAK PERAHU BOLEH UNDUR, TP TERLAJAK KATA XDA GUNANYAA LG.. Peringatan bersama.. Neway,sori once again..Jgn mejok2 lg okehh!! Like ABANG do, I also want to protect my ADIK cuz I'm a sister..Luv u syg -_-



LAB OHH LAB

EXPERIMENT : BIOLOGY
OBJECTIVE : To Investigate the Air Content of Soil Samples
VENUE : DPIM FARM







HAHA..yg GUYS bersusah payah p korek tuh tanah. yg GIRLS plaa berabiss ambil gambar..Puan lecturer hanya bole tersenyum melihat gelagat student2 kesayangannyaa yg mengada2 nih..HEHE






OUCHHH..Aku pown xpaham apa yg aku gelakkan sampai mulut boleh terlopong sampai begitu skali..Kalau sumbat dgn tanah segenggam pown mungkin muat kowtt..HAHA..Nih kerja DK laa nih yg ambil gmbr candid..











Hawttt x hawttt??HAHA..Paling lmbt dtg pegi tapak tp paling awal siap..WELL..Like always..Bendaa senang jaa tuh gali menggali. HEY GUYS!! Dengan kami pown kalah??Waddaaa~














Ermm, nih tedaa motif..Aku sendiri pown xpaham kenapa muka Bun mcm gitu..HAHA..Paling minta puji mcm laa dia yg buat kerja.. Kena matahari sikit pown mengeluh suda..Maw raya daa kunun so kena jaga kulit..Katanya..HAHA..









By the way, inilaa family2 aku d AS120..

Sunday, August 21, 2011




I dream of a house which it's roof made from glass..
Where, in the night , I could see the stars twinkling
and on rainy days, I can feel the rain wetting my face ..


WORDLESS SUNDAY


We used to be like best friends, and I had a crush on u. I still look for your name every time I sign into facebook, just to see if u r online. HOPING u would talk to me but u never do.. and I really don't know why..because u r such a jerk. I keep convincing myself that I shouldn't care about u because u probably don't care about me. I keep praying that I'll get over u bcause u r such a freakin' jerk.. But it is really hard for me.. Gosh, u r such an idiot. I wish I could stop thinking about u..




Saturday, August 20, 2011



Listen to the symphony of waves and the chorus of birds, singing their song as they glide in the wind. I can feel the power of this beach as it seems to renew my inner being. When I have to go, the beach ask me to leave the peace that I found here.. I could spend my entire day here. In this beach. Every single day. Because it is so relaxing to be here.

MENGENAL TANDA-TANDA MALAM LAILATUL QADAR


Semua pasti telah mengetahui keutamaan malam Lailatul Qadar. Namun, kapan malam tersebut datang? Lalu adakah tanda-tanda dari malam tersebut? Semoga kita dimudahkan oleh Allah untuk mendapatkan malam yang keutamaannya lebih baik dari 1000 bulan.

Segala puji bagi Allah atas berbagai macam nikmat yang Allah berikan. Shalawat dan salam atas suri tauladan kita Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam kepada keluarganya dan para pengikutnya.Bersemangatlah di Sepuluh Hari Terakhir Bulan Ramadhan

Para pembaca –yang semoga dimudahkan Allah untuk melakukan ketaatan-. Perlu diketahui bahwa sepertiga terakhir bulan Ramadhan adalah saat-saat yang penuh dengan kebaikan dan keutamaan serta pahala yang melimpah. Di dalamnya terdapat malam yang lebih baik dari seribu bulan. Oleh karena itu suri tauladan kita –Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam- dahulu bersungguh-sungguh untuk menghidupkan sepuluh hari terakhir tersebut dengan berbagai amalan melebihi waktu-waktu lainnya.

Sebagaimana istri beliau –Ummul Mu’minin Aisyah radhiyallahu ‘anha- berkata,

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَجْتَهِدُ فِى الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ مَا لاَ يَجْتَهِدُ فِى غَيْرِهِ.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam sangat bersungguh-sungguh pada sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan, melebihi kesungguhan beliau di waktu yang lainnya.” (HR. Muslim)

Aisyah radhiyallahu ‘anha juga mengatakan,

كَانَ النَّبِىُّ - صلى الله عليه وسلم - إِذَا دَخَلَ الْعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ ، وَأَحْيَا لَيْلَهُ ، وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ

“Apabila Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam memasuki sepuluh hari terakhir (bulan Ramadhan), beliau mengencangkan sarungnya (untuk menjauhi para istri beliau dari berjima’,pen), menghidupkan malam-malam tersebut dan membangunkan keluarganya.” (HR. Bukhari & Muslim)

Maka perhatikanlah apa yang dilakukan oleh suri tauladan kita! Lihatlah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bukanlah malah mengisi hari-hari terakir Ramadhan dengan berbelanja di pusat-pusat perbelanjaan untuk persiapan lebaran (hari raya). Yang beliau lakukan adalah bersungguh-sungguh dalam melakukan ibadah seperti shalat, membaca Al Qur’an, dzikir, sedekah dan lain sebagainya. Renungkanlah hal ini!

Keutamaan Lailatul Qadar

Saudaraku, pada sepertiga terakhir dari bulan yang penuh berkah ini terdapat malam Lailatul Qadar, suatu malam yang dimuliakan oleh Allah melebihi malam-malam lainnya. Di antara kemuliaan malam tersebut adalah Allah mensifatinya dengan malam yang penuh keberkahan.

Allah Ta’ala berfirman,

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ (3) فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ (4)

“Sesungguhnya Kami menurunkannya (Al Qur’an) pada suatu malam yang diberkahi. dan sesungguhnya Kami-lah yang memberi peringatan. Pada malam itu dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.” (QS. Ad Dukhan [44] : 3-4).

Malam yang diberkahi dalam ayat ini adalah malam lailatul qadar sebagaimana ditafsirkan pada surat Al Qadar.

Allah Ta’ala berfirman,

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1)

Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan.” (QS. Al Qadar [97] : 1)

Keberkahan dan kemuliaan yang dimaksud disebutkan dalam ayat selanjutnya,

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ (3) تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ (4) سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ (5)

“Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.” (QS. Al Qadar [97] : 3-5)

Kapan Malam Lailatul Qadar Terjadi?

Lailatul Qadar itu terjadi pada sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan, sebagaimana sabda Nabishallallahu ‘alaihi wa sallam,

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِى الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Carilah lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari)

Terjadinya lailatul qadar di malam-malam ganjil itu lebih memungkinkan daripada malam-malam genap, sebagaimana sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِى الْوِتْرِ مِنَ الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Carilah lailatul qadar di malam ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari)

Terjadinya lailatul qadar di tujuh malam terakhir bulan ramadhan itu lebih memungkinkan sebagaimana hadits dari Ibnu Umar bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

الْتَمِسُوهَا فِى الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ - يَعْنِى لَيْلَةَ الْقَدْرِ - فَإِنْ ضَعُفَ أَحَدُكُمْ أَوْ عَجَزَ فَلاَ يُغْلَبَنَّ عَلَى السَّبْعِ الْبَوَاقِى

Carilah lailatul qadar di sepuluh malam terakhir, namun jika ia ditimpa keletihan, maka janganlah ia dikalahkan pada tujuh malam yang tersisa. (HR. Muslim)

Dan yang memilih pendapat bahwa lailatul qadar adalah malam kedua puluh tujuh sebagaimana ditegaskan oleh Ubay bin Ka’ab radhiyallahu ‘anhu. Namun pendapat yang paling kuat dari berbagai pendapat yang ada sebagaimana dikatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari bahwa lailatul qadar itu terjadi pada malam ganjil dari sepuluh malam terakhir dan waktunya berpindah-pindah dari tahun ke tahun. Mungkin pada tahun tertentu terjadi pada malam kedua puluh tujuh atau mungkin juga pada tahun yang berikutnya terjadi pada malam kedua puluh lima tergantung kehendak dan hikmah AllahTa’ala. Hal ini dikuatkan oleh sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam,

الْتَمِسُوهَا فِى الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِى تَاسِعَةٍ تَبْقَى ، فِى سَابِعَةٍ تَبْقَى ، فِى خَامِسَةٍ تَبْقَى

Carilah lailatul qadar di sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadhan pada sembilan, tujuh, dan lima malam yang tersisa.” (HR. Bukhari)

Catatan : Hikmah Allah menyembunyikan pengetahuan tentang terjadinya malam lailatul qadar di antaranya adalah agar terbedakan antara orang yang sungguh-sungguh untuk mencari malam tersebut dengan orang yang malas. Karena orang yang benar-benar ingin mendapatkan sesuatu tentu akan bersungguh-sungguh dalam mencarinya. Hal ini juga sebagai rahmat Allah agar hamba memperbanyak amalan pada hari-hari tersebut dengan demikian mereka akan semakin bertambah dekat dengan-Nya dan akan memperoleh pahala yang amat banyak. Semoga Allah memudahkan kita memperoleh malam yang penuh keberkahan ini. Amin Ya Sami’ad Da’awat.

Do’a di Malam Lailatul Qadar

Sangat dianjurkan untuk memperbanyak do’a pada lailatul qadar, lebih-lebih do’a yang dianjurkan oleh suri tauladan kita –Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam- sebagaimana terdapat dalam hadits dari Aisyah. Beliau radhiyallahu ‘anha berkata,

قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ عَلِمْتُ أَىُّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ الْقَدْرِ مَا أَقُولُ فِيهَا قَالَ « قُولِى اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى »

Katakan padaku wahai Rasulullah, apa pendapatmu, jika aku mengetahui suatu malam adalah lailatul qadar. Apa yang aku katakan di dalamnya?” Beliau menjawab,”Katakanlah: ‘Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu anni’ (artinya ‘Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf lagi Maha Mulia yang menyukai permintaan maaf, maafkanlah aku).” (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah. Dikatakanshohih oleh Syaikh Al Albani. Lihat Ash Shohihah)

Tanda Malam Lailatul Qadar

[1] Udara dan angin sekitar terasa tenang. Sebagaimana dari Ibnu Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

لَيْلَةُ القَدَرِ لَيْلَةٌ سَمْحَةٌ طَلَقَةٌ لَا حَارَةً وَلَا بَارِدَةً تُصْبِحُ الشَمْسُ صَبِيْحَتُهَا ضَعِيْفَةٌ حَمْرَاء

Lailatul qadar adalah malam yang penuh kelembutan, cerah, tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, pada pagi hari matahari bersinar lemah dan nampak kemerah-merahan.” (HR. Ath Thoyalisi. Haytsami mengatakan periwayatnya adalah tsiqoh /terpercaya)

[2] Malaikat menurunkan ketenangan sehingga manusia merasakan ketenangan tersebut dan merasakan kelezatan dalam beribadah, yang tidak didapatkan pada hari-hari yang lain.

[3] Manusia dapat melihat malam ini dalam mimpinya sebagaimana terjadi pada sebagian sahabat.

[4] Matahari akan terbit pada pagi harinya dalam keadaan jernih, tidak ada sinar. Dari Abi bin Ka’ab bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya,”Shubuh hari dari malam lailatul qadar matahari terbit tanpa sinar, seolah-olah mirip bejana hingga matahari itu naik.” (HR. Muslim) (Lihat Shohih Fiqh Sunnah II/149-150)

***

Penulis: Muhammad Abduh Tuasikal

sumber : GOOGLE

Friday, August 19, 2011

Gadis melecur disimbah cecair

Posted on August 19, 2011, Friday



Mangsa melecur pada hampir seluruh wajahnya dan mungkin menghadapi risiko buta selepas disimbah cecair berbahaya.

KOTA KINABALU: Seorang gadis melecur pada hampir seluruh wajahnya dan mungkin menghadapi risiko buta akibat disimbah cecair dipercayai mengandungi bahan berbahaya oleh seorang lelaki sejurus turun dari kereta di depan sebuah pasar raya di Taman Khidmat, Kolombong dekat sini baru-baru ini.

Dalam kejadian pada Rabu kira-kira jam 2 petang itu, selain cedera pada mata, Ling Siew Teen, 22, turut melecur pada pipi, hidung, bibir dan dagu berikutan terkena cecair yang dipercayai mengandungi bahan berbahaya.

Bagaimanapun, mangsa yang bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat pembinaan dan tinggal di Taman Nelly, kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian agak bernasib baik kerana bahan berbahaya itu dipercayai sudah dicampur air.

Ketika ditemui di Wad Mata Hospital Queen Elizabeth (QEH), di sini kelmarin, Ling berkata ketika kejadian beliau turun dari kereta untuk ke pejabat syarikat kontraktor bapa saudaranya di tingkat satu dalam bangunan pasar raya berkenaan dan tiba-tiba terdengar seorang lelaki memanggilnya dari belakang.

Sebaik saja mangsa menoleh, seorang lelaki yang memandu kereta Perodua MyVi memberhentikan keretanya, lalu menyimbah sejenis cecair ke muka mangsa.

Sejurus sebelum dibawa masuk ke wad berkenaan, mangsa sempat membuat laporan di pondok polis hospital itu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Deputi Superintendan Peter Umbuas yang dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian dan siasatan sedang dijalankan. Setakat ini belum ada sesiapa ditahan.



***peringatan untuk semua && diri sendiri,berhati2 semasa brada d luar rumah..Trust ur instict..Do not walk anywhere u feel like it's not safe, walk against traffic,avoid next to the road..Kalau bole, bawa payung kemana saja anda jalan..Yg paling penting ; berhati-hati.. Nowadays, world filled with crazy people..

Thursday, August 18, 2011


"Duhai diri, adakah hari ini kamu telah berlaku sombong? Berapa banyakkah perasaan orang yang kamu telah lukakan
hari ini?"


Ya Allah, ajarkan aku lebih erti kesabaran dan berlapang dada..

WHY HIJAB?


*click for enlargement


Jika seorang wanita muslimah memakai hijab (jilbab), secara tidak langsung ia berkata kepada semua kaum laki-laki “Tundukkanlah pandanganmu, aku bukan milikmu serta kamu juga bukan milikku, tetapi saya hanya milik orang yang dihalalkan Allah bagiku"


Ya Allah, sesungguhnya aku & sahabat Hawaku adalah perhiasan dunia yg boleh membawa kpd fitnah dunia.Maka, lindungilah kami Ya Allah.. Tetapkan hati ini dgn sentiasa berpegang pd jalanMu..Tunjukkan kami Nur yg bole membawa aku ke jalan yg lebih di redhai Mu.. Jauhkanlaa kami drpd benda yg boleh memesongkan akhlak kami..AMIN

WHICH ONE


Hi readers!!


Tadi ada baca satu post dekat FB kawan & bendaa tuh buat aku gelak.. Ntah laa korg ada kaa tdk prasaan tuk rasa geli hati, I don't know..Tp seriously, bnda tuh mencuit hatiku..Yalaa, sejak kblakangan nih, susa sikit mau begelak ketawa lama2.. Assignment betimbun, quiz n test belambak, n jerawat plak sana sini tumbuh.. STRESS!! Ohyaa, tentang post tuh.. Naa, u all baca laa sendiri k!! I copy paste ja dr post kwn I tuh.. HEHE..


Kuih paling gangster= Lompat Tikam

Kuih paling sexy = Puteri Mandi

Kuih paling keji= Taik Itik

Kuih bajet cute= Cek Mek Molek

Kuih untuk awet muda= Seri Muka

Kuih paling alim= Kuih Ketayap

Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk

Kuih suka pukul= Kuih Lompang

Kuih dalam zoo= Badak Berendam

Kuih untuk Sam Polis Trafik= Kuih Sampreeeeettttt

Kuih yg bangun sendiri= Kuih Bangkit

Kuih org x mandi= Kuih Bau-lu

Kuih paling tenteram= Kuih Makmur

Kuih paling lembap= Kuih Siput


So, korg rasala kan, mana satu kuih yg korg pilih? HAHA..U decide..







Wednesday, August 17, 2011

Jom tambahkan FOLLOWER!


Jom join segmen tambahkan follower by MR ARIL



HI EVERYONE!!
Mari sama-sama dengan saya join segmen nih && dapatkan follower yg byk untuk blog anda.. Ada beberapa step sahaja yg perlu anda ikuti. Untuk keterangan lanjut, anda bole klik SINI ..Senang jaa!! Selamat mencuba =)

p/s :: If u follow me, I follow u back.. Heee~










Monday, August 15, 2011

Sakit Adalah Ujian Dari ALLAH



“ Tidaklah seorang Muslim ditimpa oleh keletihan, atau kerisauan, atau kedukacitaan, atau penyakit, atau permasalahan walaupun kesakitan berupa tercucuk duri melainkan ini merupakan penebus kepada dosanya

(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)


❁◕ ‿ ◕❁ SUBHANALLAH..Maha pengasihnya ALLAH swt ◕ ‿ ◕❁

Hope my father will get better soon... Aku di fahamkan bhwa beliau d tahan d ICU kelmarin..Kononnya tekanan darahnya tinggi..Urmm, sedih pun ada.(╥﹏╥). Kesian Encik Bapa.. Mungkin terlalu kuat bekerja kowtt? Seperti ada connection between father && daughter.. Aku juga sakit d sini tp xkisah laa cuz bukan IRMAH kalau dia tidak sakit dlm sebulan tuh.. Sampaikan kawan aku MR CHARLES BILLY ckp,"kau nih malar sakit..apa juga kau buat ujung minggu haa? Main ujan??"..HAHAHA..Mcm bapak2 laa kau tuh CHARLES.. Urrmm, I budak baik laa. Weekend I just stay at room study like a dean student do..Bole pecaya kaa?? HAHAHA.. No kan?? I don't care!! By the way, if u could understand, actually, ""SAKIT INI ADALAH UJIAN DARI ALLAH"..


p/s :: How could I wish, my mom would b here to share the pain..


Sunday, August 14, 2011

NEW BLOG

HELLO GUYS!!




Alalala..Nih laa rupaa blog lama ku tuh.. Sayang mau kasi tinggal tp geram jugak laa.. Kita maw edit kasi cantik dia tp dia ndamau..Sapa suru?? Naa kan, suda d kasi tinggal.. I daa ada affair baru u know.. Nih diaa www.irmahanwar.blogspot.com.. Even though blog yg www.sexymamah.blogspot.com tuh daa d kasi tinggal tp diaa masi bernyawa keh!! HAHAHA..Tp akan jarang sdikit laa d lawat..By the way, jangan lupa FOLLOW my new blog okehh!! Blog nih masi under construction.Yalaa kan, baru jaa pown buat td.. HEHE.. Feel free to drop ur comment here..THANX~